duminică, 31 iulie 2011

Carte de vizită

Bardar, sat enorm cu înfățișare de agro-orășel, așezat între dealuri pitorești îmbrăcate în vii, livezi și păduri de o frumusețe copleșitoare, la 23 km vest de capitala țării, pe automagistrala Chișinău-Hîncesti, de unde drumul național se ramifică în trei direcții – spre vama Leușeni, orașele Cahul și Comrat. Piscurile din jurul satului dau peisajului un aspect submontan. La Mori are înalțimea de 277 m, Chiriecii se ridică spre Pojăreni la altitudinea de peste 280 m, coama dealului Dolugeni (277 m) desparte satul Bardar de Ruseștii Noi. De pe piscul  Chirieci se vede conturat în zare Chișinăul. La poarta satului licărește argintul  apei curgătoare Botna, care răcorește lunca pe o distanță de 152 km, de la cetatea de pământ Horodca din codrii seculari pîna la fluviul Nistru, mai sus de Mănăstirea Chițcani.
                Rădăcinile acestui cuib uman coboară în straturile istoriei la o adîncime de 5500 ani. El a fost atestat în scris la 6 martie 1443, cu 14 ani mai înainte ca voievodul Ștefan cel Mare să fie urcat la tronul tării.
                În prezent satul Bardar din raionul Ialoveni întrunește 1923 de familii cu o populatie de 5020 de oameni. Fondul locativ – 110 mii metri pătrați. Moșia se aștern pe o suprafață de 2657 ha, dintre care 412 ha sunt plantate cu vii și 106 ha cu livezi, agenți economici – circa 60. SRL”Bardar-Agro”și “AȚ-ZIM”gestioneaza, respectiv 489 și 216 ha. În ramura agriculturii sunt antrenați alți 45 de antreprenori. Sectorul industrial și comercial e prezentat de Întreprinderea mixta “Vinăria-Bardar”SA cu o mare fabrică de vin, SA”Romalina”, Întreprinderea de deservire tehnica(ÎDT)SA, SRL “Valir-Com”, “Zlobiu-Tărîm”, “Railean-Plus”,”Larisa Plugaru”, întreprinderile individuale “Ceconi-Luchița”(cu 4 unități comerciale), “Sicom”,”Eco-Cosmetic”, “Ion Sava”, “Tonu Aurelia” s.a. Satul dispune de 2 mori și 2 brutării, 31 de magazine și baruri, o piața comercială, 2 stații de alimentare cu combustibil(“Lukoil-Moldova și “Petrom”). Populația beneficiază de oficiul poștal și o centrală telefonicș pentru 1200 de abonați, activează Asociația de economii și împrumut “Bardar”.
Covorul architectural al localității este împodobit de 2 biserici, Casa de cultura, Liceul Teoretic  “Aurel David”,grădinița de copii “Licurici”, Centrul de sănătate, 3 biblioteci, un muzeu, 2 monumente ale gloriei militare, un stadion, un parc. Predomină peste toate blocul  administrativ cu 3 etaje. 230 de fîntini si un sistem centralizat asigură populația cu apă potabilă. Drumurile locale depasesc 33 de km. E în deplină desfășurare construcția rețelei de gazificare, pîna astăzi sunt gazificate circa 1000 de gospodării.
                Satul Bardar și-a facut faima in lume prin personae celebre, cu minte luminoasă – doi codreni au fost deputați in Sfatul Țării, doi Eroi s-au învrednicit de Steluța de Aur, unul e cavaler la Ordinul Republicii; teologul Dionisie Erhan a urcat la rangul clerical de episcop. Sute de bărdăreni au îmbrațișat profesiile de pedagogi, medici, ingineri, agronomi, economist, juriști, agricultori cu mîini de aur.
Bardarul e o comunitate umana cu oameni gospodăroși, întelepți și ospitalieri, care țin la obiceiurile strămoșești și privesc cu mîndrie în viitor.Foto: ©Plugaru Tudor
www.maps.google.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu