miercuri, 3 august 2011

Fabrica de opt hectare

Văzînd în preajma satului Bardar plantații mari de viță-de-vie, bine îngrijite, fabricantul de origine germană Miller, ajutat de inginerul Fișman, aduse de peste Carpați, din Transilvania, utilaj pentru axtragerea spirtului din poamă. Construi o mica întreprindere, la care angajă vreo duzină de oameni în frunte cu un administrator. Și în anul 1929 ei puse în vînzare primii decalitri de spirt.
                În 1940 sovieticii au naționalizat fabrica de distilare și producere a spirtului, iar la retragere, în 1944, au pîngărit-o ca ”să nu cada averea în mîinile inamicului”. Totuși, peste un an, devenită proprietatea statului român, fabrica din Bardar, administrata de Sergiu Chendru, a fost pusă în funcțiune. Pe atunci purta denumirea ”Podgorie”, producea zilnic circa 40 dal.
                După reocuparea Basarabiei de Armata Roșie in 1944, fabrica de spirt din Bardar a fost trecută în componența fabricii de vin din centrul raional Kotovsk( azi Hîncești ). Ultima era asigurată cu materie primă de la punctele de vin din 23 de sate. În acea perioadă suprafețele de vii roditoare depășeau în raion 4000 de hectare.
                Cu timpul fabrica din Bardar se înzestră cu utilaj mai productiv, angajă noi specialiști și muncitori, apoi se separă de Hîncești, păstrînd în componența sa doar punctele de colectare a poamei din Bardar, Manoilești, Văsieni și Ulmu. Cantitatea crescu vertiginos; dacă în 1947 fusese colectate și prelucrate 649 tone de poamă, apoi n 1955 cifra depăși 3600 tone. În 1971întreprinderea capătă statutul ”Fabrică experimentală de vinuri din Bardar”. Apoi a  fost întemeiat un laborator științific modern, condus de tehnologul D.M.Vîsocianski.
                La prosperarea combinatului vinicol din Bardar au pus vîrtos umărul foștii directori Mihail Anfimkin(1951 – 1964), Larisa Diacova (1964 – 1987), Boris Duca (1987 – 1998), Ștefan Odagiu(1998 – 2001), actualul director Ion Plugaru.
                În noiembrie 1994 fabrica vinicolă din Bardar se reorganizează în societate pe acțiuni, privatizată de către furnizorii de materie prima (50% gratuit), colectivului fabricii i-au revenit fara concurs 7%, acțiunile statului constituiau 43%, puse ulterior în vănzare. Astfel, SA ”Vinăria – Bardar” se transformase în întreprindereindustrială privată cu 4558 de acționari. La începutul anului 1998 pachetul de control trecu la investitori străini și întreprinderea își luă un nou avînt.
                ”Vinăria – Bardar” S.A. acupă un loc deosebit în ramura vinicolă a R.Moldova, avînd o gamă d produse: vinuri seci, demiseci, demidulci, de desert și tari ( tip Porto, Madeira ), calvados, brandy și divin (cognac). În rezultat divinul ”Cezar”  ( vîrsta 5 ani ) și brandy ”Botna” sunt considerate etalon printre băuturile alcoolice din categoriile respective. Divinul ”Marshal” (vîrsta 7 ani) espe primul divin de marcă și este atrăgător prin gustul său plin și un buchet armonio în care se îmbină aroma florilor viței de vie, căldura soarelui și a lemnului de stejar secular.
                De o calitate deosebită sunt vinurile albe seci de calitate superioară mature ”Aligote”, ”Pinot”, ”Riesleng” și ”Sauvignion”, iar vinul cu denumirea de ”Aligote de Bardar”  a fost înalt menționat la concursul mondial de vinuri din Paris – ”Vinalies Internationales”, organizat de către Uniunea Oenologilor din Franța. În ultimii ani ”Vinăria – Bardar” s-a învrednicit cu 27 de medalii, inclusiv: de aur – 7, de argint – 15, de bronz – 5.
                ”Vinăria – Bardar”, situată între podgoriile bogate în vii, are o perspectivă de viitor. În prezent ocupa o suprafață de opt hectare, dotată cu tehnologie moderna și cadre de înaltă calificare. Producția ei a ieșit cu demnitate pe piața internațională.


Foto: © Plugaru Tudor

2 comentarii: