miercuri, 3 august 2011

"Unul dintre marii maeștri ai lumii"

Neîntrecutul maestru al naiului Vasile Iovu s-a născut în satul Bardar, raionul Ialoveni, pe 24 iulie 1950. La institut a studiat în clasa de flaut a profesorului Filip Evtodienco. În anii 1970-1971 și din 1972 până în prezent este solist-instrumentist în Orchestra de muzică populara „Folclor” a Radiodifuziunii Naționale, iar astăzi - a Filarmonicii Nationale „S. Lunchevici” din Chișinău.
În 1973 a deschis clasă de nai la Institutul de Arte „G. Musicescu”, creând o adevarată „academie a naiului”, educând o întreagă pleiadă de tineri interpreți. În 2007, profesorul universitar Vasile Iovu a editat volumul „Metoda de nai”. Din 1992 este fondator și conducător al Ansamblului instrumental „Vasile Iovu”.
Este laureat al mai multor concursuri naționale și internaționale. In 2000 a devenit laureat al Premiului Național și tot în acest an a fost distins cu Ordinul Republicii.
„Dragostea, afecțiunea mea pentru Vasile Iovu nu poate fi descrisă în cuvinte. El a demonstrat că e un om fidel, cu o coloană vertebrală dreaptă, cu niște principii de viată extraordinar de frumoase și este din punct de vedere al caracterului, al sensibilității sufletului său un om desăvârșit. L-am apreciat și-l apreciez ca pe un mare profesionist. La ora actuală, cred că este unul dintre cei mai mari naisti de pe planetă, care exprimă patimă și pasiunea pentru muzica și naiul românesc. E un gest nobil pe care-l apreciez la justa-i valoare”, constata, într-un eseu, regele naiului, Gheorghe Zamfir.

Un comentariu:

  1. TRAIASCA ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE DIN ANUL 1918 !

    RăspundețiȘtergere